Min nærmeste følgesvenn som lovsangsleder gjennom mange år, kassegitaren min Taylor, begynner å bli alvorlig merket av alle plekterslagene. Patina, tenker jeg. Fortsatt lærer jeg stadig nye ting og utvikler meg som gitarist. Det tror jeg er essensielt for å ikke stagnere og gro fast. Her er noen grunnleggende enkle tips jeg har erfaring med at er viktig å tenke på når jeg spiller:

 

1. Ikke overspill!
Det er ofte lett å bli litt vel ivrig. Enten fordi intensiteten øker eller fordi den ikke gjør det og du prøver febrilsk å få opp dampen på de du spiller sammen med. Å slå hardere på gitaren fører stort sett lite positivt med seg. En sjelden gang kan det kanskje være nyttig, men som oftest skaper det bare mer suppe og kaos i lydbildet. Samspill og overskudd blir oftest en frukt av at vi lytter til hverandre og gir hverandre rom.

2. Stemme, stemme, stemme
Det er ingenting irriterer mer enn en sur gitar. Jeg bruker en stemmepedal som samtidig muter gitaren. Det siste jeg gjør etter øving og lydsjekk er å stemme gitaren. De gangene jeg glemmer det ender jeg ofte opp med å stresse rett før det braker løs, eller enda verre, jeg merker det når jeg begynner å spille.

3. Skift strenger jevnlig
Strenger blir slitne, stive og fulle av fett og skitt. De bør skiftes lenge før de eventuelt ryker. Invester i gode strenger du liker å spille på og ta deg bryet med å skifte de jevnlig. Gamle strenger blir stive og vanskelig å stemme.

4. Test ut effekter
Ikke vær redd for å teste ut litt effekter på kassegitaren, spesielt dersom de andre musikalske ressursene er få. Jeg bruker mye en delay-pedal for å skape mer rom og stemning. Det kan hjelpe deg å få mer flyt i de rolige partiene. OBS: ikke test dette ut først når du skal spille offentlig, det kan bli en ubehagelig opplevelse. Vit at du har kontroll på det som skjer i lyden som kommer ut. Bruker du delay kan det være lurt å ha en pedal som du kan stille tempo på.

5. Lær deg nye ting
Utviklig er nøkkelen til fornyelse. Ofte glemmer vi å øve teknikk og utvikle vårt  musikalske uttrykk. Pass på at du jevnlig øver og lærer deg nye ting, det skaper energi og glede.

Lykke til!