#1 Ideer – hvor kommer de fra?

Som låtskriver er det én ting du aldri kan klare deg uten: En idé. Det viktigste er ikke nødvendigvis om ideen din er god eller dårlig. Det viktigste er at du har noe å bygge videre på. Vi kan kalle det «en gnist». Selv om gnisten er liten og ubetydelig i seg selv, kan den forårsake en stor brann.

Så hvor kommer ideer fra? De gamle grekerne mente at dikterne ble gitt gudenes tanker. Som kristen låtskriver liker jeg denne tankegangen: At vi er skapt av en Skaper som har gitt oss evnen til å skape. Countryartisten Willie Nelson sa det på denne måten: «Melodier svever rundt oss hele tiden og det er opp til oss å fange dem».

Gode ideer kommer som oftest i forkledning. De er oftere forkledd som hverdagslige tanker eller tilfeldige innfall, enn som umiddelbare genistreker. Jeg elsker historien om Beatles-låta «Yesterday», som først hadde arbeidstittelen «Scrambled eggs». Paul McCartney våknet med melodien i hodet og trengte en midlertidig tekst. Han rablet ned det første han kom på. Utgangspunktet i seg selv var ikke nødvendigvis et mesterverk, men resultatet ble en udødelig låt.

Det viktigste er å fange ideene. Hold derfor alltid antenna oppe! Jeg har for eksempel alltid opptaksfunksjonen på smarttelefonen min klar i tilfelle en god idé ramler ned i hodet mitt. Det kan skje hvor som helst og når som helst. Jeg forsøker å spille inn alle ideer jeg får (jeg glemmer dem like fort som de kommer), skrive ned tekstideer eller ta screen shots av bibelvers eller inspirerende sitater jeg finner på Instagram eller Facebook. Hvem vet hva som kan bli utgangspunktet for en god låt?

Men det er ikke alltid ideene faller ned i hodet på oss. Noen ganger kommer ideene gjennom hardt arbeid, der vi snur hver stein for å finne den beste ideen for låta vår. Noen ganger kommer ideene mens vi er i tilbedelse, helt uten mål om å skrive en låt. Uansett hvordan de kommer – når de kommer må du være klar!

Følg med på www.lovsang.no for de neste delene av låtskriverskolen.